Лаванда- природен релаксатор

Лавандата е повеќегодишно растение со виолетови цветови. Стеблото е во вид на грмушка разгрането со тенки листови, цветот цути од јуни до август.Лавандата има пријатен смирувачки мирис.Има околу 300 видови на лаванда. Лавандата се користи како зачин во Франција.Во козметиката…

Serrapeptase- ензим од природата за намалување отоци

Serrapeptase е протеолитички ензим кој ги разложува протеините на помали составни делови (пептиди и аминокиселини) кои телото може да ги користи. Овој ензим доаѓа од дигресивниот систем на свилената буба кој се појавува кога бубата се ослободува од својот кожурец.Всушност микроорганизмите…

Знаци на стареење на кожата на лицето и вратот

Брзината на стареење на кожата на лицето и вратот е различна кај секој човек.Брзината на стареење на кожата зависи од повеќе фактори. Околу 20-30% брзината на стареењето зависи од генетски предиспозиции, а останатите 70-80% зависат од начинот на живеење, исхраната,…

Маточина против главоболки и стрес

Маточината еповеќегодишно зелјесто растение со четириаголно стебло, разгрането со назабени листови.Цветовите се пршленесто распоредени, собрани по 3-6 или повеќе во пазувите на листовите.Во почетокот на цветањето се жолти,  а потоа стануваат сини.Целото растение мириса пријатно слично на лимон, посебно ако…

Како да се заштитите од досадните комарци?

Времето е одлично за релаксирање во природа, но комарците често знаат да не одвратат од наште намери за престој на отворено.Можете да се заштитите од овие мали напасти со помош на различни спрејови, креми и алки. За заштита од комарци…

Што е органска облека?

Денес се повеќе се развива еколошката свест кај човекот, па често можеме да сретнеме органски проиводи на полиците во маркетите.Со производството на органска облека не само што се грижиме за нашето здравје туку се грижиме и за животната средина. Кожата…

Матичен млеч-богатство од природата

Матичниот млеч е најскапоцениот подарок од пчелната кошница.Тој е густа непроѕирна материја со кремастобела до сивкаста боја со специфичен мирис, кисел вкус и сладок привкус која младите пчели работнички ја лачат од хипофарангеалните и мандибуларните жлезди. Матичниот млеч е мултивитамински…

Примената на уреата во козметиката

Уреата се врзува со водата и има широка примена во козметиката затоа што ја навлажнува кожата и спречува сушење.Уреата ја омекнува кожата и ја подобрува нејзината еластичност.Познато е дека го спречува предвременото стареење и ја намалува појавата на брчки кои…

Дохрана на бебињата за време на летување

Започнаа летните одмори, а патувањето со мали деца е предизвик  за секој родител.При патувањето треба да се организира секој сигмент. Мајките имаат дополнителе притисок при обезбедување на здрава и квалитетна храна за децата. Голем дел од денешните мајки се одлучуваат…

Чиа семе-супер храна!

Индијанските племиња со векови го употребувале чиа семето, постојат докази дека жените користеле само една супена лажица од ова семе за цел ден. Научната медицина откри дека ова минијатурно семе изболилува со : протеини, антиоксиданси, Омега-3 масни киселини, витамини и…

Follow by Email
Facebook
Facebook
WordPress Video Lightbox Plugin