Значењето на водата при вежбање и големи температури

Водата е неопходна за живот, ниедно живо суштество не може да преживее през неа.Водата преставува 60-70% од нашата телесна тежина.Недоволното внесување на вода води до дехидрација, што само по себе води кон намалување на енергијата, главоболки, замор. Водата секојдневно се…

Како да си помогнете при несоница

Несоницата е состојба на недоволно спиење или неквалитетен сон.Таа е поделена: на проблеми пред спиење(не можете да заспиете долго време откако сте легнале), често и постојано будење и постојана поспаност иако сте имале сон од 8 часа. Причини за несоницата…

КАКО ДА ПРЕПОЗНАЕТЕ МЕЛАНОМ?

Меланомот претставува најтежок тип на рак на кожата со малигнен карактер.По зачестеност е најредок тип на канцер,но е најопасен и има најголем потенцијал за метастазирање. Тој се развива од меланоцитите, клетки локализирани во базалниот слој на епидермисот кои произведуваат меланин,…

ПРИРОДЕН ЛЕК ЗА СМИРУВАЊЕ НА КАШЛИЦА

Еден од најпознатите природни лекови кои веднаш ја смируваат кашлицата е всушност домашно приготвениот чај од кромид.Основната функција на кромидот не е тоа што ја смирува кашлицата ,туку благодарение на гликозидите и танините кои ги содржи,сувата кашлица ја претвора во…

ВКУСЕН РЕЦЕПТ КОЈ ЌЕ ВИ ПОМОГНЕ ВО НАМАЛУВАЊЕ НА ГЛАВОБОЛКАТА

Главоболката денеска е се почеста состојба кај нас луѓето која може да се јави поради безброј причини,најразлични заболувања,инфекции,но најчесто се јавува поради брзиот и стресен начин на живот,умор,нередовна исхрана и тн. Доколку не сакате при секоја главоболка да земате лекови,природата…

НЕДОСТАТОК НА ЖЕЛЕЗО ВО КРВТА

Недостатокот на железо во крвта или синдеропенијата е често нарушување на крвта кое се јавува кај многу луѓе во светот,но најподложни на овој нутритивен дефицит се жените. Намаленото количество  на железо доведува до слабокрвност, состојба кога телото не е во…

ТРУЕЊЕ СО ХРАНА

Како што ни се наближуваат летните денови и високите времеснки температури,така се зголемува и можноста за труење со храна. Труењето со храна е честа појава во летните месеци и се јавува како резултат на внесување на храна или течности кои се контаминирани…

КАКВА ИСХРАНА ТРЕБА ДА КОНЗУМИРАТЕ ДОКОЛКУ ИМАТЕ ЧИР НА ЖЕЛУДНИК?

Чир на желудникот или познат како пептичен улкус претставува оштетување на гастроинтестиналната слузокожа како резултат на зголеменото лачење на хлороводородната киселина и пепсинот кои ги оштетуваат зидовите на желудникот или дуоденумот. ПРИЧИНИ КОИ ЈА ФАВОРИЗИРААТ ПОЈАВАТА НА ЧИР НА ЖЕЛУДНИКОТ…

ДЕТОКСИКАЦИЈА НА ОРГАНИЗМОТ

Детоксикацијата претставува чистење на организмот од многубројните штетни материи кои постојано ги внесуваме преку исхраната,загадениот воздух,тутунот,алкохолот. Еден од начините да го прочистите организмот од токсини е постепено да почнете да ја намалувате количната на шеќери што ја консумирате. Исфрлањето на…

ПРЕВЕНЦИЈА НА РАК НА ДОЈКА

СИМПТОМИ НА РАК НА ДОЈКА ЧЕШАЊЕ ЦРВЕНИЛО БОЛКА БОЛКА ВО ГРБОТ ПРЕОСЕТЛИВОСТ И БОЛКА ВО ПАЗУВИТЕ ИСЦЕДОК ОД БРАДАВИЦАТА ПРОМЕНЛИВ ИЗГЛЕД НА БРАДАВИЦА ПРОМЕНА ВО ОБЛИКОТ НА ГРАДИТЕ ИЛИ БРАДАВИЦИТЕ Ракот на дојката може да започне во млечни жлезди, млечни…