Патронажни сестри во Република Македонија

Во Република Македонија патронажната служба за првпат била организирана во 1962 година како моновалентна и  бивалентна, односно третирала здравствени проблеми и обезбедувала здравствена заштита само на одредени групи на корисници. Организирана како еден вид континуирана здравствена заштита во рамките на…

Совети на фармацевтите

Многу заборавам, што ми препорачувате? (Случај од пракса) 55 годишен пациент секојдневно консумира превентивно Аспирин Протект ( АСА 100 ) за подобрување на циркулацијата. При посета на аптека, пациентот се жали на слаба концентрација и меморија и бара препарат на…

Забременување по 35-тата година

До 35-годишна возраст шансата на жената за зачнување месечно се намалува на половина. Трендот на опаѓање продолжува до 45-тата година кога месечната стапка достигнува 1%. На 30 години имате 240.000 ( околу 12% ) јајце- клетки. На 40 години имате…

Вистината за Калциумот

Калциумот е минерал што му е есенцијално потребен на телото за извршување на голем број функции: Формирање и одржување на коските и забите Пренос на нервните импулси Регулација на ритамот на срцето Им помага на крвните садови за пренос на…

Нега на кожата кај новороденчето

Нега на кожата кај новороденчето Кожата на новороденчето на раѓањето е обрасната со нежни влакненца, кај некои деца се потенки а кај некои потемни и подебели, наречени лануго. Погусто се израснати на грбот, лицето и рамената. Поголем дел од нив…

7-ЗА, за бакарот

Бакарот е микронутриент од суштинско значење за повеќе функции во телото. Го подобрува вашето целокупно здравје, вклучувајќи одржување на убавината, општото здравје, третман на рани, па дури и помага во одржувањето на метаболичките процеси. 7 природни здравствени придобивки од бакар…

Воспоставување на близок однос мајка-новороденче-татко

Раѓањето претставува највозвишен настан во животот на секоја жена, и најубаво е  кога е споделен со партнерот, таткото на детето. Односот на создавање на правиот родителски однос со новороденчето, мајчинството и татковството, претставува предуслов за создавање на услови за оптимален…

Совети за спокојна и лека ноќ

Мислете на убави нешта. Луѓето кои си замислуваат сончев пејсаж, прекрасна зелена градина или си споменуваат нешто убаво заспиваат 20 минути порано од оние кои бројат овци. Читањето релаксирачки книги влијае на брзината на заспивање. Испијте чаша топло млеко. Ова…

Artrohelp Marine – решение за коски, зглобови, мускули и кожа

Сигурно секој од нас еднаш се сретнал со незгодни болки во мускулите, коските и зглобовите. Болките во зглобовите и мускулите предизвикуваат голема непријатност и спречување во извршување на секојдневните обврски. Болките може да се појават во било кој дел од…

Загрејте се со храната

Топлите шалови, џемперите, јакните, капите и ракавиците се задолжителен дел од зимската облека, но освен што со користење на различна облека може да се загреете од надвор- температурата на телото може да се покачи и со одредени видови на храна….

Follow by Email
Facebook
Facebook
WordPress Video Lightbox Plugin