Фитнес совети за почетници

Времето е идеално за да започнете со подготовки за фит тело.Не постои лошо време за вежбање, но летниот период и идејата за бикини тело е честа инспирација за многу жени ширум светот. Доколку досега не сте се занимавале со фитнес,…

Значењето на водата при вежбање и големи температури

Водата е неопходна за живот, ниедно живо суштество не може да преживее през неа.Водата преставува 60-70% од нашата телесна тежина.Недоволното внесување на вода води до дехидрација, што само по себе води кон намалување на енергијата, главоболки, замор. Водата секојдневно се…

Што е јога?

Јогата е сеопфатен пристап за обединување на телото, умот и духот.Јогата е учење кое е постаро од 3500 години и е дел од индиската култура и филозофија. Јогата и јога позите имаат за цел да му дадат хармонија на Вашиот…

СОВЕТИ ЗА ПОБРЗО СЛАБЕЕЊЕ

Копнеете за совршена фигура на песочен часовник? Обликувајте го вашето тело со помош на методи, тактики и трикови за слабеење кои нема да ве принудат да гладувате, туку ќе влезат во улогата на скулптори на привлечна силуета. Слабеење 1.Елиминирајте ја…

Вежби кои го поттикнуваат слабеењето

При изведување кардио вежби се користи енергијата добиена од поткожното масно ткиво, зааради што доаѓа до негово намалување. Од друга страна, при аеробна активност, енергија за движење на мускулите се добива од венесената храна низ низа бисохемиски процеси во присуство…

Синдром на немирни нозе

Синдромот на немирни нозе е невролошко нарушување кое ги збунува лекарите, па поради тоа лек дури ни денес не постои. Луѓето кои боледуваат од овој синдром чувствуваат боцкање или трпнење длабоко во нозете и имаат силна потреба да ги придвижат…

Што се протеините и зошто ни се важни?

Протеините се основни градбени и функционални единици, потребни за раст и развој на ткивата, вклучувајќи ја кожата, коските, очите и што е нјаважно, мускулите.  Конзумирањето на протеините е од суштинско значење во нашата секојдневна исхрана, бидејќи се извор на амино…

Орторексија

Анорексија и булимија се две добропознати пореметувања во исхраната, додека за орторексијата постојат ограничени информации. Оваа патологија се однесува на оние личности кај кои грижата за здрава храна прераснува во опсесија. Важно е да се изедат 5 овошја и зеленчуци…

Физикална медицина

Физикалната медицина значи третман и дијагноза на природните сили. Како природна сила, која не познава човечката раса од праисториски времиња, а кои долго време се користи за лекување, развој и унапредување на телото се сонцето, водата и воздухот. Физикална терапија…

Спортски повреди

ССпортскиот трауматизам е посебен епидемиолошки проблем во светот, затоа што се повеќе луѓе (посебно деца) се занимаваат со спорт. Енергичните и стереотипни движења и повреди на тренинзите и натпреварите можат да доведат до несакани последици. Кај младата популација изборот на…