ПРИРОДНА И ВКУСНА ПРЕВЕНЦИЈА

Овие прехранбени производи ги обезбедуваат состојките што помагаат за да се намали опасноста од заболување од рак. Јаболкото и сокот од јаболко,меѓу другото содржат баластни материи,минерали и витамини.Тие се богати со феноли соединенија што се распределени во лушпата.во плодот и…

Зошто ни е потребен витамин Е?

Витаминот E е липосолубилен витамин (растворлив во масти) и претставува антиоксиданс за нашиот организам и има бројни значајни ефекти во здравата функција на човековото тело. Како антиоксиданс, витаминот Е има неверојатно дејство на здравјето на кожата. Тој ѝ помага да…

Строгите диети водат до опаѓање на косата

Косата интензивно опаѓа во зимските месеци. Имено, во овој период се формираат фоликули кои ќе ја заменат “ старата коса” , а тоа вообичаено трае и до шест недели. Во просек се губат по 30 до 80 влакна на ден,…

Зеолит

Светските научници од областа а фармаколошка медицина имаат објавено резултати од голем број на истражувања во кои се наведени позитивните дејства на зеолитот врз човечкиот организам. Докажано е дека зеолитот нема несакани дејства и токсичност, односно дека не постои можност…

Пролетен Detox со храна, вода и спорт

Пролет е и целата природа се буди за нов живот. Почнува сезоната на бурни промени и сите процеси во природата се забрзуваат. Сонцето почнува да грее по силно и по продолжително. Денот расте и сите живи организми зпочнуваат да се…

Исхрана на мајката после породувањето и за време на доењето

Родилките после породувањето се во посебна состојба кога треба да внимаваат на својата исхрана, обрнувајќи поголемо внимание на квалитетот на храната, таа да биде разновидна и избалансирана. За време на бременоста дел од резервите на некои елементи, како железо, калциум…

Еликсири на младоста – Антиоксиданси

Рекламните кампањи постојано не бомбардираат со производи кои се полни со антиоксиданси. Но, што точно претставуваат и зошто треба да се грижиме дали тие се дел од нашата исхрана? Антиоксидансите  се хемиски соединенија кои можат да го спречат бавното оштетување…

Фруктоза vs Глукоза

Фруктозата или овошниот шеќер  е, всушност, моносахаридд (прост шеќер) кој во сеодинение со глукозата ја дава сахарозата (обичниот шеќер што го конзумираме). Фруктозата има иста калориска вредност како и останатите јагленохидрати, но таа во нашето тело се користи на сосем…

Неговото Височество, ЛОСОС!

Лососот е риба од семејството Salmonidae која живее во морињата, но се мрести во потоци и езера. Изобилува со омега-3 масни киселини кои го чуваат здравјето на срцето и крвните садови. Лососот е еден од најздравите риби кој плива во…

Посолете ја хранта без сол

Прекумерната употреба на сол претставува срриозен ризик по здравјето, но со користење на зачински билки може драстично да се намали. Поради негативното влијание врз организмот-, солта- покрај шеќерот, белото брашно и мастите- е проглаена за една од четирите видови на…