Прва шесторка во Полска

Изминатиов понеделник (20 мај) во Краков се роди првата шесторка во Полска.Лекарите и родителите биле подготвени за пет бебиња, но биле изненадени од шестото бебе. “Замислете –Ние бевме подготвени да им помогнеме на пет бебиња да дојдат на свет. Во…

Згрутчување на крвта во вените

Венскиот тромбоеболизам е заболување кое може да биде фатално. Најголемиот број на пациентите во болниците умираат токму поради ова заболување. Болеста може да ги погоди и младите личности, но најчесто се смета за болест на постарата генерација. Причини за развој…

Врбинка-убиец на замор

Врбинка е повеќегодишно растение кое достигнува до висина од еден метар.Стеблото му е разгрането, а лисјата-распоредени во лииниска врска. Цветот на врбинката имаат бледорозово или светло-виолетово венче со пет ливчиња. Цвета од мај до септември, а плодот е претежно сув.Врбинката…

Уртикарија или копривна треска

Алергиите се јавуваат како реакција на некој алерген и истите можат да бидат во различна форма.Уртикаријате е алергиска реакција која се манифестира со осип по кожата на цело тело.Осипот изгледа како кожата да била во допир со билката коприва. Причините…

Сладок пелин

Сладок пелин е билка која се користела во древната кинеска медицина. На јавноста и стана позната како лековита билка во 2015 година кога кинеската истражувачка Ју Ју Ту ја доби Нобеловата награда за медицина.Таа ја докажа ефикасноста на слаткиот пелин…

Што работи инсулинот?

Инсулинот е хормон чија функција е да го регулира и одржува нивото на шеќерот во крвта. Кога во нашето тело има многу прости шеќери, доаѓа до покачување на нивото на гликозата. Тогаш инсулинот се обидува да воспостави контрола виз нивото…

Алергиски Kоњуктивитис

Алергискиот коњуктивитис е воспалителна реакција на коњукивата на алергени. Најчесто овие алергии се сезонски, но има и такви реакции кои траат цела година. Околу 30% од сите коњуктиви кои се појавуваат се реакција на алергија,  околу 40 % од вкупното…

Прееклампсија: симптоми, ризици и третман

Прееклампсијата е состојба која се кајвува само кај бремени жени и се одликува со висок крвен притисок и зголемено количество на протеини во урината. Ризик за развој на прееклампсија имаат бремените жени над 40 години и оние кои веќе имале…

Што е ќилибарно ѓерданче и неговите благодети

Ќилибарните ѓерданчиња можат да бидат различни во разни бои во зависност од периодот кога се настанати. Квалитетот на ќилибарот е ист, се разликува само по бојата, најквалитетен е балтичкиот. Природниот ќилибар е вистинска реткост и национално богатство кое се наоѓа…

Значењето на играта и играчките за интелектуалниот развој на децата

Интелектуалните способности зависат од бројот на создадени синапси во мозокот.Синапсите се создаваат до 12 година од животот, потоа не можеме да влијаеме врз интелектуалните способности на децата. За правилно да го насочеме детето потребно е да пронајдеме интеракција меѓу училиштето,…