ЦЕЛИЈАКИЈА

Неподносливост или интолеранција на глутен претставува патолошка состојба на организмот позната уште како Целијакија.Глутенот е белковина присутна во пченица, јачмен, ‘рж и овес како и во производите подготвени со нив.  Целијачната болест е автоимуно заболување на организмот и се одликува со…

КАКВА ИСХРАНА ТРЕБА ДА КОНЗУМИРАТЕ ДОКОЛКУ ИМАТЕ ЧИР НА ЖЕЛУДНИК?

Чир на желудникот или познат како пептичен улкус претставува оштетување на гастроинтестиналната слузокожа како резултат на зголеменото лачење на хлороводородната киселина и пепсинот кои ги оштетуваат зидовите на желудникот или дуоденумот. ПРИЧИНИ КОИ ЈА ФАВОРИЗИРААТ ПОЈАВАТА НА ЧИР НА ЖЕЛУДНИКОТ…

Доколку се цревата воспалени , треба да се лекува стресот

Нееднаш сме се убедувале во вистината дека телото и умот се тесно поврзани. Стомакот не прави исклучок од ова правило : мозокот и цревата постојан си комуницираат. Оттаму произлегуваат и некои непријатности. Специјалистите зборуваат за цревата како за втор мозок….

Follow by Email
Facebook
Facebook
WordPress Video Lightbox Plugin