Печурките-лек и храна

Во минатото печурките се сметале за лек во Азија и тоа со право. Некои од најлековитите печурки се: реиши, маитаке, шитаке, кордицепс и чага. Печурката реиши се нарекува чудо на 21 век, а во минатото се нарекувала лек на кралевите.Оваа…

Десет причини за косумирање на боровинки

Боровинките се лек во мало пакување. Потекнува од Северна Америка, каде уште се нарекува и црна јагода. Листовите од боровинка ги нарекуваат растителен инсулин. Сината боја на ова овошје се должи на антоцијанини, познат антиоксиданс. Боровинките се богати со диетални…

Лукот и неговите магични својства

Лукот е растение со остра арома и вкус кој се разблажува при готвењето.Лукот спаѓа во најздравите видови храна и е популарен народен лек. Лукот е употребуван како лек во многу култури во текот на илјадници години.Со текот на времето многу…

Рунолист или еделвајс

Рунолист е ретко европско планинско цвеќе, кое расте до 20 см висина.Стеблото и листовите се покриени со ситни влакненца, по боја е бело пепеласто. Листовите се силно стеснати и прицврстени на стеблото без дршки.Цути од јуни до август, цветовите наликуваат…

Лаванда- природен релаксатор

Лавандата е повеќегодишно растение со виолетови цветови. Стеблото е во вид на грмушка разгрането со тенки листови, цветот цути од јуни до август.Лавандата има пријатен смирувачки мирис.Има околу 300 видови на лаванда. Лавандата се користи како зачин во Франција.Во козметиката…

Маточина против главоболки и стрес

Маточината еповеќегодишно зелјесто растение со четириаголно стебло, разгрането со назабени листови.Цветовите се пршленесто распоредени, собрани по 3-6 или повеќе во пазувите на листовите.Во почетокот на цветањето се жолти,  а потоа стануваат сини.Целото растение мириса пријатно слично на лимон, посебно ако…

Чиа семе-супер храна!

Индијанските племиња со векови го употребувале чиа семето, постојат докази дека жените користеле само една супена лажица од ова семе за цел ден. Научната медицина откри дека ова минијатурно семе изболилува со : протеини, антиоксиданси, Омега-3 масни киселини, витамини и…

Хлорела-супер алга

Хлорелата е вид едноклеточна зелена алга која содржи фотосинтетички пигмент-хлорофил.Се размножува многу брзо по пат на фотосинтеза, а затоа и се потребни само јаглерод диоксид, вода, сончева светлина и мала количина на минерали. Хлорелата во сува форма содржи околу 45%…

Црн ким-чудотворно растение!

Црниот ким е едногодишно цветно растение кое има едноставно или разгрането стебло со многу влакна и расте во висина од 40 см.Цветовите се нежно бели или бледосина боја. Расте во источните и топли земји. Народот од Египет тврди дека кимот…

Видова трева

Видова трева или видец е едногодишно растение кое расте на суви ливади.Достигнува височина до 20 см, има назабени листови и цветови со бела боја. Цветот може да биде и светло-виолетов со жолти дамки. Видецот е полупаразит, со своите корења се…

Follow by Email
Facebook
Facebook
WordPress Video Lightbox Plugin