Млечен трн

Млечниот трн или магарешки трн е двегодишно растение со груби, боцкави листови и карактеристични жилести стебленца. Првата година развива голема розета од зашилени листови. Растението ‘рти на есен по првите дождови и во текот на првата година егзистира како розета,…

Аронија-лек за многу болести!

Аронијата е шумско овошје кое расте до 2 метри височина. Нејзините плодови се ситни, мали, темносини бобинки, собрани во гроздови од по 10-15 бобинки.Таа има специфичен, кисел вкус кој ја собира устата. Времето на созревањето е кон крајот на август…

Коњско опавче – праисториски лек

Коњското опавче е жив фосил, кој припаѓа на родот папрати. Расте во региони со умерена клима, на влажни и песокливи почви, а може да достигне височина до 30 см. Пролетно време никнува како исправено, шупливо стебленце, кое на лето се…

Кајсија-жолто злато

Кајсијата изобилува со витамини, поради што е препорачливо да биде дел од секојдевната исхрана. Семките од кајсија исто така се користат во исхраната поради неговите лековити дејства. Кајсиите се одлични за надополнување на енергијата, тие содржат јагленхидрати кои се главен…

Кралица на билките-Жалфија

Според билкарите жалфијата е најлековита билка на светот. Постојат многу видови на жалфија, но во медицината се користи обичната.Обичната жалфија е мала повеќегодишна грмушка со здрвено стебло и сини до розево-виолетови цветови. Жалфијата се користи како зачин и медицинска билка,…

Врбинка-убиец на замор

Врбинка е повеќегодишно растение кое достигнува до висина од еден метар.Стеблото му е разгрането, а лисјата-распоредени во лииниска врска. Цветот на врбинката имаат бледорозово или светло-виолетово венче со пет ливчиња. Цвета од мај до септември, а плодот е претежно сув.Врбинката…

Сладок пелин

Сладок пелин е билка која се користела во древната кинеска медицина. На јавноста и стана позната како лековита билка во 2015 година кога кинеската истражувачка Ју Ју Ту ја доби Нобеловата награда за медицина.Таа ја докажа ефикасноста на слаткиот пелин…

Кукурек (Helleborus odorus) Спреж

Кукурек е повеќегодишна билка. Коренот е хоризонтален, притаен, кафеав, разгранет, со многу корени. Стеблото е зелено и високо околу 50 см.Цветот е замаглен и цути од јануари до април.Цветот може да биде во 20 различни бои. Кукурекот содржи хелеборин и…

ЗЕЛЕН ЧАЈ

Зелениот чај е неверојатен извор на здравје и постојат многубројни истражувања кои го докажале тоа.Тој одсекогаш беше и ќе остане најпопуларен чај. Некои го користат за диета, некои за имунитет, но за што се е добар всушност зелениот чај? –Зелениот…

Follow by Email
Facebook
Facebook
WordPress Video Lightbox Plugin