Прва шесторка во Полска

Изминатиов понеделник (20 мај) во Краков се роди првата шесторка во Полска.Лекарите и родителите биле подготвени за пет бебиња, но биле изненадени од шестото бебе. “Замислете –Ние бевме подготвени да им помогнеме на пет бебиња да дојдат на свет. Во…

Прееклампсија: симптоми, ризици и третман

Прееклампсијата е состојба која се кајвува само кај бремени жени и се одликува со висок крвен притисок и зголемено количество на протеини во урината. Ризик за развој на прееклампсија имаат бремените жени над 40 години и оние кои веќе имале…

Што е ќилибарно ѓерданче и неговите благодети

Ќилибарните ѓерданчиња можат да бидат различни во разни бои во зависност од периодот кога се настанати. Квалитетот на ќилибарот е ист, се разликува само по бојата, најквалитетен е балтичкиот. Природниот ќилибар е вистинска реткост и национално богатство кое се наоѓа…

Значењето на играта и играчките за интелектуалниот развој на децата

Интелектуалните способности зависат од бројот на создадени синапси во мозокот.Синапсите се создаваат до 12 година од животот, потоа не можеме да влијаеме врз интелектуалните способности на децата. За правилно да го насочеме детето потребно е да пронајдеме интеракција меѓу училиштето,…

Интолеранција на лактоза кај деца:Симптоми и лекување

Лактозата е млечен шеќер , тој е единствен јагленхидрат кој се содржи во млекото. Застапеноста на лактозата е најголема во млекото додека во другите млечни производи поради ферментацијата преминува во друг облик. Откривањето на интолеранцијата на лактоза кај децата е…

ЉУБОВ, ГРИЖА И Holle – АДАПТИРАНИ ФОРМУЛИ како соодветна замена на мајчиното млеко!

Рагањето на нов живот е магичен и неверојатен момент за сите а особено за родителите кои конечно, по месеци исчекување, ке можат да го прегрнат своето најмило.Првата година на раст и развој од животот на вашето дете е исклучително важна,…

Најчести дилеми во врска со вашето бебе

Колку често и со што требе да го капете вашето бебе? Препорака е бебето да се капе двапати неделно, со тоа што одредени делови од телото (гзето, лицето, ушните школки и делот зад нив, делот под вратот и пазувите и…

Што значи плачот кај доeнчето ?

Што значи плачот кај дончето, и дали треба одма да се подои или нахрани? Вообичаено, новородените деца и доенчињата плачат голем дел од денот. Тоа ги вознемирува родителите, затоа што во почетокот се во постојан страв и грижа дали нешто…

Исхрана на мајката после породувањето и за време на доењето

Родилките после породувањето се во посебна состојба кога треба да внимаваат на својата исхрана, обрнувајќи поголемо внимание на квалитетот на храната, таа да биде разновидна и избалансирана. За време на бременоста дел од резервите на некои елементи, како железо, калциум…

Несоница (ИНСОМНИА) во детска возраст

Што претставува несоница или sleep disorders ? Несоница е проблем кој во последно време на глобално светско ниво е се поприсутен како кај возрасните, така и кај децата. Доколку разграничиме дека инсомнијата, односно несоницата може да биде причинета и од…