Што се Д-Димери?

Д-димер е мал протеински фрагмент од системот за згрутчување на крвта, систем за коагулација.Д-димер спаѓа во групата на фибриндеградациони продукти, односно продукти кои настануваат по процесот на фибринолиза при разградување на претходно формиран тромб. Постојат два т.н Д-фрагменти од фибрин…

Згрутчување на крвта во вените

Венскиот тромбоеболизам е заболување кое може да биде фатално. Најголемиот број на пациентите во болниците умираат токму поради ова заболување. Болеста може да ги погоди и младите личности, но најчесто се смета за болест на постарата генерација. Причини за развој…

Слаба циркулација- Причини и симптоми

Циркулацијата е процес на кружење на крвта низ организмот, носејќи храна и кислород до клетките, притоа ослободувајќи се од сите штетни нус-појави. Првите симптоми на слабата циркулација се студени раце и нозе.На  лицето кое страда од слаба циркулација постојано му…

Follow by Email
Facebook
Facebook
WordPress Video Lightbox Plugin