Кукурек (Helleborus odorus) Спреж

Кукурек е повеќегодишна билка. Коренот е хоризонтален, притаен, кафеав, разгранет, со многу корени. Стеблото е зелено и високо околу 50 см.Цветот е замаглен и цути од јануари до април.Цветот може да биде во 20 различни бои. Кукурекот содржи хелеборин и…

Слаба циркулација- Причини и симптоми

Циркулацијата е процес на кружење на крвта низ организмот, носејќи храна и кислород до клетките, притоа ослободувајќи се од сите штетни нус-појави. Првите симптоми на слабата циркулација се студени раце и нозе.На  лицето кое страда од слаба циркулација постојано му…

Симптоми на дијабетес

Дијабетесот е болест која има влијание врз способноста на телото да произведува инсулин, што доведува до висок шеќер во крвта.Првите симптоми на дијабетесот имаат лесна форма, па најчесто луѓето не им посветуваат внимание. Дијабетесот доколку не се лекува ќе го…

Што е анксиозност:Симптоми и лечење

Анксиозноста е состојба на општа возбуденост, напнатост, голем стрес, страв без причина и загриженост. Психолошките симптоми на анксиозноста се: претерана плашливост, загриженост, напнатост, немир, слаба концентрација, радразливост, чувствителност на бучава, лесно заморување, слаба меморија и намалено внимание. Телесните симптоми се:…

Интолеранција на лактоза кај деца:Симптоми и лекување

Лактозата е млечен шеќер , тој е единствен јагленхидрат кој се содржи во млекото. Застапеноста на лактозата е најголема во млекото додека во другите млечни производи поради ферментацијата преминува во друг облик. Откривањето на интолеранцијата на лактоза кај децата е…

ЦЕЛИЈАКИЈА

Неподносливост или интолеранција на глутен претставува патолошка состојба на организмот позната уште како Целијакија.Глутенот е белковина присутна во пченица, јачмен, ‘рж и овес како и во производите подготвени со нив.  Целијачната болест е автоимуно заболување на организмот и се одликува со…

НЕДОСТАТОК НА ЖЕЛЕЗО ВО КРВТА

Недостатокот на железо во крвта или синдеропенијата е често нарушување на крвта кое се јавува кај многу луѓе во светот,но најподложни на овој нутритивен дефицит се жените. Намаленото количество  на железо доведува до слабокрвност, состојба кога телото не е во…

ЉУБОВ, ГРИЖА И Holle – АДАПТИРАНИ ФОРМУЛИ како соодветна замена на мајчиното млеко!

Рагањето на нов живот е магичен и неверојатен момент за сите а особено за родителите кои конечно, по месеци исчекување, ке можат да го прегрнат своето најмило.Првата година на раст и развој од животот на вашето дете е исклучително важна,…

ДАЛИ И ВАС ВЕ МАЧАТ БОЛКИ ВО ЗГЛОБОВИТЕ?

Болките во зглобовите најчесто се појавуваат како последица на некое воспаление или поради нивна истрошеност. КОИ СЕ НАЈЧЕСТИ ПРИЧИНИ ЗА НИВНАТА ПОЈАВА? –Спортски повреди -Тапи повреди кои настануваат како резултат на паѓање и удари СИМТОМИ –Постојана болка во пределот на…

БАЗОЦЕЛУЛАРЕН КАРЦИНОМ

Базоцелуларниот карцином е малигнен тумор на кожата,најчесто се јавува после 50 годишна возраст и е многу почест кај луѓето од белата раса. Предилекционо место за јавување на карциномот е лицето. Во 80% од случаите се локализирани на горните 2/3 тини…