Црвено грло

Болката проследена со црвено грло, кашлање и отежнато голтање упатува на инфекција на грлото. Овие воспаленија може да бидат вирусни и бактериски, ретко и габични. Според тоа  колку трае, воспалението на гло може да биде акутно и хронично , а…

Децата и јакнењето на имунитетот

Децата се изложени на голем број вируси и бактерии во своето секојдневно опкружување, па така играта со врсниците или престојот во затворени простории може да педизвика зачестена појава и ширење на разни инфекции. Меѓутоа овие фактори нема подеднакво да влијаат…

Анемија

Анемијата или слабокрвноста настанува као последица на недостиг на здрави црвени крвни клетки, но може да настане и како резултат на недостиг на хемоглобин-протеин што ја дава карактеристична црвена боја на крвта и тој е одговрен за транспорт на кислородот….

Репаративна и регенеративна стоматологија

          Динамичниот живот, стресот, промените на  навиките во исхраната влијаат на нашето здравје. Прематурниот губиток на заби и парадонтопатијата, сеуште се најголемите предизвициво стоматологијата. Благодарение на технолошкиот напредок, унапредување на биоградивните материјали и усовршвањето на хирушките техники со минимално инвазивен…

VISIONHELP – погледнете го вашето здравје

VISIONHELP – погледнете го вашето здравје Очите не се огледало само на вашата душа, тие даваат увид и во вашето здравје. Не се вели залудно: Кога нешто е вредно треба да се чува како „очите во главата“. Кога ќе земете…

Недостиг на магнезиум

Резултатите од најновите истражувања покажале дека депресијата е најчесто психијатриско пореметување и се предвидува дека до 2020 година, по срцевите заболувања, ќе стане втората водечка причина за оптоварување на здравствени системи. Пациентите кои им се обраќаат на стручњаци за професионална…

Се за ПМ честичките

Аерозагадувањето се состои од микроскопски честички што се толку мали што можат да навлезат во белите дробови и да предизвикаат сериозни зздравствени проблеми. И ПМ10 и ПМ2.5 честичките може да го нарушат здравјето, особено на белите дробови и на дишните…

Зошто ви се потребни Омега-3 масните киселини

Како што знаете, не се сите масти во ихсраната штетни. Всушност, постои еден вид  од овие материи кои имаат многу корисни ефекти за здравјето, но кои не ги земаме во доволни количини.Тоа се омега -3 масните киселини! Овие корисни материи…

Техники за брзо намалување на стресот

Стресот може да се појави во нашиот живот во секое време и со различно ниво  на интензитет.Понекогаш само еден разговор може да се покаже стресен за нас, додека во други сличаеви стресот се натрупува со тек на времето. Без разлика…

Не игнорирајте го воспалението на МОЧНИОТ МЕУР !

Воспалението на мочниот меур или познато како инфекција на уринарниот тракт може да ги погоди двата пола , но сепак жените се посклони на овој здравствен проблем, кој знае и тоа како да биде упорен. Жените имаат пократок мочен канал,…