Витамини Здравје

Витамини важни за одржување на видот

Очите се еден од најважните органи во човечкото тело.Преку очите го осознаваме светот, па совршениот вид е од есенцијално значање за човекот.Денес сме изложени на најразлични штетни влијанија кои влијаат врз квалитетот на видот.Загадениот воздух, нездравата исхрана, честото гледање во екрани, штетните УВ зраци, несоодветна заштита и никотинот го оштетуваат нашиот вид.

Витамини и минерали  кои се неопходни за одржување и подобрување на видот се бета-каротен, витамин А и цинкот.

Витамин А

Витаминот А му е потребен на нашето тело за да се произведе родопсин, кој ни помага да гледаме кога е темно.Недостатокот од овој витамин предизвикува т.н ноќно слепило.Пациентот кој страда од ова нарушување тешко може да се ориентира во просторот кога е темно или кога светлината е слаба. Во некои случаи лицата со проблеми со ноќно слепило можат да имаат проблеми кога има магла и сјај дури и при нормална светлина.Доколку недостатокот на витамин А не се лекува може да доведе со слепило.

Што се однесува до анатомијата на окото, витална хемиска компонента наречена како родопсин или визуелна пурпурна лежи во шините и конусите на мрежницата. Пругите и конусите се подложени на хемиска промена поради светлината што паѓа на мрежницата. Ваквите брзи промени бараат големо количество витамин А да функционира ефикасно. Во случај лицето да нема доволно витамин А за поддршка на функцијата на прачки и конуси, може да се појават проблеми како ноќно слепило.

Преголемата употреба на витамин А моѓе да има несакани ефекти како: зголемување на црниот дроб, повраќање, главоболки, болки во зглобовите и слично

Бета-каротен

Бета-каротенот  веднаш по консумацијата се претвора во витамин А или ретинол, кој може да го реши проблемот со недостатокот на овој витамин.

Предозирање со бета-каротен не е возможно. Па затоа е побезбеден за користење. Вишокот на бета-каротен во телото нема да се претвори во витамин А, тој ќе се претвора во витамин А се додека н го надомести недостатокот во телото.

Цинк

Цинкот е втор најизразен метал кој го има кај луѓето и е единствен метал кој се појавува во сите ензимски класи.Околу 2-4 грама цинк се дострубуираат низ човечкото тело. Најголема концентрација на цинк се наоѓа во делови од окото.За да го подобрите здравјето на окото потребно е да внесувата цинк преку исхраната или преку суплементи.

LEAVE A RESPONSE

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Follow by Email
Facebook
Facebook
WordPress Video Lightbox Plugin