Најнови

Не игнорирајте го воспалението на МОЧНИОТ МЕУР !

Воспалението на мочниот меур или познато како инфекција на уринарниот тракт може да ги погоди двата пола , но сепак жените се посклони на овој здравствен проблем, кој знае и тоа како да биде упорен. Жените имаат пократок мочен канал,…

5 сигнали дека патите од сколиоза

Болката во грбот не претставува најизразен сигнал дека имате сколиоза, бидејќи постојат многу други скриени, наизглед  неповрзани симптоми на кои треба да обврнете внимание. Со оглед дека искривениот рбет може да влијае и на останатиот дел на вашето здравје, обврнете…

Недостаток на Јод

Јодот има витална улога во одржување на добро здравје. Како основен хормон на штитна жлезда тој влијае на бројни процеси во организмот. Штитната жлезда пак има голема улога во регулирање на метаболизмот и е од клучно значење за развој на…

Рбетот како столб на целиот организам

Рбетот ја одередува човековата сила и издржливост , но и здравјето на неговите внатрешни органи и организмот во целина.Ова се совети како да го одржите во добро здравје. Денес ретко кој може да се пофали со совршената состојба на своите…

Дезинфекција во сезона на настинки и грип

Сезоната на настинки и грип е во полн ек а ослабениот организам претставува лесна мета на многу бактерии. Со цел, Вие и вашето семсјтво да останете здрави, ќе ви помогне дезинфкцијата на одредени предмети кои често ги допираме , а …

Синуситис

Препознајте ги симптомите на воспаление на синусите Проблемот со синусите е од од најчестите заболувања во зимските месецисо кој се соочуваат како возрасните така и децата, Акутниот синуситис може да биде преизвикан од настинка, алергија, грип или од бактериска инфекција…

Гонартроза (остеоартрит)

Oстеоартрит има две различни форми: примарен  (поради предиспозиција) и секундарен (стекнат) остеоартрит. Во случај на почести, примарни остеоартрити, дневното оптоварување на ‘рскавицата ја нарушува неговата стабилност. Овој примарен остеоартрит  најчесто се јавува кај лица постари од 70 години ( 90%)…

Неговото височество: БЕЛИОТ ЛУК !

Белиот Лук (Allium Sativum) е често употребувана намирница во исхраната како сотавна компонента на многубројни вкусни рецепти и како зачин. Познат е уште од античко време како ценето медицинско растение. Старите Египќани им давале лук на робовите за време на…

Кога можеме без антибиотици ?

Народот, кој најмалку користи антибиотици во текот на животот се Русите.Потпирајќи се на сопствените фармацевтски искуства, тие дошле до многу корисни информации за опасностите што во себе ги кријат овие лекови, а ние, прилично навикнати на нивната примена и не…

Не ја игнорирајте анемијата !

Според податовите на Светската Здравствена Организација, околу 40% од жителите на планетава имаат симптоми на анемија, предизвикани од недостаток на железо. Анемијата е состојба која се карактеризира со недостиг на црвени крвни зрнца во кои е намалена концентрацијата на хемоглобин…