Најнови

Што е ќилибарно ѓерданче и неговите благодети

Ќилибарните ѓерданчиња можат да бидат различни во разни бои во зависност од периодот кога се настанати. Квалитетот на ќилибарот е ист, се разликува само по бојата, најквалитетен е балтичкиот. Природниот ќилибар е вистинска реткост и национално богатство кое се наоѓа…

Значењето на играта и играчките за интелектуалниот развој на децата

Интелектуалните способности зависат од бројот на создадени синапси во мозокот.Синапсите се создаваат до 12 година од животот, потоа не можеме да влијаеме врз интелектуалните способности на децата. За правилно да го насочеме детето потребно е да пронајдеме интеракција меѓу училиштето,…

Како до совршена коса?

Сон на секоја жена е прекрасна, свилена коса која е здрава и негувана.Еве неколку совети кои ќе Ви овозможат да ја постигнете Вашата цел-здрава коса од корен до врв. Сушете ја косата со тапкање Доколку косата ја исушете со триење…

Кукурек (Helleborus odorus) Спреж

Кукурек е повеќегодишна билка. Коренот е хоризонтален, притаен, кафеав, разгранет, со многу корени. Стеблото е зелено и високо околу 50 см.Цветот е замаглен и цути од јануари до април.Цветот може да биде во 20 различни бои. Кукурекот содржи хелеборин и…

Значењето на водата при вежбање и големи температури

Водата е неопходна за живот, ниедно живо суштество не може да преживее през неа.Водата преставува 60-70% од нашата телесна тежина.Недоволното внесување на вода води до дехидрација, што само по себе води кон намалување на енергијата, главоболки, замор. Водата секојдневно се…

Што е јога?

Јогата е сеопфатен пристап за обединување на телото, умот и духот.Јогата е учење кое е постаро од 3500 години и е дел од индиската култура и филозофија. Јогата и јога позите имаат за цел да му дадат хармонија на Вашиот…

Слаба циркулација- Причини и симптоми

Циркулацијата е процес на кружење на крвта низ организмот, носејќи храна и кислород до клетките, притоа ослободувајќи се од сите штетни нус-појави. Првите симптоми на слабата циркулација се студени раце и нозе.На  лицето кое страда од слаба циркулација постојано му…

Симптоми на дијабетес

Дијабетесот е болест која има влијание врз способноста на телото да произведува инсулин, што доведува до висок шеќер во крвта.Првите симптоми на дијабетесот имаат лесна форма, па најчесто луѓето не им посветуваат внимание. Дијабетесот доколку не се лекува ќе го…

Како да си помогнете при несоница

Несоницата е состојба на недоволно спиење или неквалитетен сон.Таа е поделена: на проблеми пред спиење(не можете да заспиете долго време откако сте легнале), често и постојано будење и постојана поспаност иако сте имале сон од 8 часа. Причини за несоницата…

Што е анксиозност:Симптоми и лечење

Анксиозноста е состојба на општа возбуденост, напнатост, голем стрес, страв без причина и загриженост. Психолошките симптоми на анксиозноста се: претерана плашливост, загриженост, напнатост, немир, слаба концентрација, радразливост, чувствителност на бучава, лесно заморување, слаба меморија и намалено внимание. Телесните симптоми се:…