Здравје Совети

Дехидрација и прегреаност на организмот

Високите температури носат ризик од дехидрација

Во текот на летото потребно е да бидете внимателни со изложување на сончеви зраци.  Неадекватното изложување на сонце може да доведе до загревање на организмот. Опасноста од прегревање е поголема доколу истовремено дојде и до дехидрација.

При високи температури телото се лади преку потење, но при температура повисока од 35⁰ С овој механизам не е ефикасен. При зголемена влажност на воздухот  доаѓа до отежнато испарување на пот и побавно ослободување од топлината.  При неадекватен внес на течности организмот брзо дехидрира, доаѓа до дисбаланс на електролити и до дехидрација на организмот.

Ризици од дехидрација и прегреаност на телото:

 • Голема изложеност на висока надворешна температура;
 • Мал внес на течности при висока надворешна температура;
 • Зголемената влажност на воздухот во летните месеци негативно влијае на количината на излачена пот, а тоа директно влијае на внатрешната температура;
 • Зголемена физичка активност при висока надворешна температура може додатно да ја зголеми загубата на течности преку потење и да ја зголеми внатрешната температура што води до топлотен удар;
 • Дијарејата и повраќањето водат до губење на течности што води до дехидрација на организмот и прегреаност на телото;
 • Грозница сама по себе може да предизвика зголемена телесна температура и зголемено потење;
 • Високото ниво на шеќер во крвта влијае на зголемено мокрење и губење на течности.  Пациентите со дијабетес треба да бидат посебно внимателни во текот на летото;
 • Многу лекови (диуретици, антихистаминици, антипсихотици, анти хипертензиви) алкохол влијаат на зачестено мокрење и носат ризик од дехидрација.

Први симптоми на дехидрација и прегреаност на телото

 • Зголемено потење;
 • Влажна и црвена кожа;
 • Жед;
 • Темна урина и намалено производство на урина .Светла урина значи дека сте добро хидрирани;
 • Сува уста;
 • Латергичност, главоболка и вртоглавици;
 • Умор;
 • Мачнини;
 • Низок крвен притисок;
 • Висока температура.

Тешка дехидрација се карактеризира со недостаток на потење, замрзнат поглед, сува кожа, низок крвен притисок, зголемен плус, грозница, дилериум, несвест. Може да се појават и грчеви на мускулите, исцрпеност, дезорентираност, а во најтежок случај и топлотен удар.

Посебно загрозени категории

Најзагрозена категорија од дехидрација и прегреаност на организмот се :бебиња , деца до четири години и  стари лица над 65 години

Симптоми кај деца и бебиња

 • Кај бебиња-загреана фонтанела (мека точка на врот на главата);
 • Сув јазик и уста;
 • Раздразливост;
 • Недостаток на солзи при плачење;
 • Воспалени очи и образи;
 • Изостанување на мокрење три или повеќе часа;

Симптоми на дехидрација и прегреаност на телото кај лица постари од 65 години

 • Гојазни луѓе- Зголемена тенденција на задржување на течности во организмот;
 • Пациенти со хронични болести-хипертензија, дијабетес и психијатриски  болести;

Терапија при прегреаност и дехидрација

 • Потребно е лицето да се однесе на ладно место;
 • Да се соблечи и да се капи со ладна вода или да му се стават ладни облоги;
 • Да се надополни нивото на течности во организмот (вода, бистра супа, енергетски пијалок);
 • Доколку е потребно да се надопoлни нивото на течности интравенски;
 • Доколку постои изразена дехидрација со дополнителни ризици потребно е да се вклучат лекови против диареја,  повраќање и грозница.

Првенција од дехидрација

 • Консумирање на голема количина на течности и намирници кои содржат вода;
 • Избегнувајте да бидете на отворено во најтоплиот дел од денот;
 • Избегнувајте физички активности и вежбање во текот на екстремна топлина;
 • Носете лесна памучна облека со светли бои, како и очила за сонце и шешир со голема покриеност;
 • Избегнувајте пијалаци кои содржат алкохол и кофеин;
 • Заштитете се од изгореници од сонце со користење на препарати за заштита со висок СПФ фактор;
 • Никогаш не ги оставајте децата во автомобилот на високи температури.

LEAVE A RESPONSE

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Follow by Email
Facebook
Facebook
WordPress Video Lightbox Plugin