Лековити Билки

Кукурек (Helleborus odorus) Спреж

Кукурек е повеќегодишна билка. Коренот е хоризонтален, притаен, кафеав, разгранет, со многу корени. Стеблото е зелено и високо околу 50 см.Цветот е замаглен и цути од јануари до април.Цветот може да биде во 20 различни бои.

Кукурекот содржи хелеборин и хелебореин, сапонин, скроб икалциум фосфат. Оваа билка е отровна, но според некои истражување кои не се завршени, може да биде лекот против ракот.Билката е отровна и не се препорачува да се консумира во големи количини.

Кукурекот се употребува при срцеви заболувања, во форма на инекции, инфузии во конвенционалната медицина.

Оваа билка ја има во Централна и Југоисточна Европа, Југоисточна Азија.Кај нас се сретнува на ливатите на подножјето на планинските предели.

Група научници од Универзитетот Отаго од Нов Зеланд тврдат дека Александар Македонски бил убиен од кукурек кој му бил ставен во виното.

LEAVE A RESPONSE

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Follow by Email
Facebook
Facebook
WordPress Video Lightbox Plugin