Лековити Билки Суплементи

Рунолист или еделвајс

Рунолист е ретко европско планинско цвеќе, кое расте до 20 см висина.Стеблото и листовите се покриени со ситни влакненца, по боја е бело пепеласто. Листовите се силно стеснати и прицврстени на стеблото без дршки.Цути од јуни до август, цветовите наликуваат на ѕвездичка со 10-12 ливчиња наредени во круг.Секој цвет се состои од 5-6 мали жолти главички.

Поради неговата реткост, рунолистот е заштитен во многу земји Магнолија, Бугарија, Хрватска, Швајцарија, Франција, Норвашка, Иран, Индија, Италија, Србија, Малезија, Индонезија, Германија, Шпанија, Полска, Словачка, Словенија, Австрија и Романија.

Рунолистот е баран и во хортикултурата поради неговиот привлечен изглед.Растението ‘рти од семе.

Ова растение се користи за лекување на болести на стомакот и дишните патишта.Се бори со слободните радикали во телото, ги намалуваат воспаленијата и се спротиставуваат на малигни тумори.Тие се добри антисептици, влијаат врз бактериите и паразитите.Компонентите на ова растение се користат за јадење и за позтигнување изглед на маладешка кожа.Екстратот од рунолист позитивно влијае на кожата и ја смирува.

LEAVE A RESPONSE

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Follow by Email
Facebook
Facebook
WordPress Video Lightbox Plugin